Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi biser na {oka~koj grani

U četvrtak 17. siječnja, na Svetog Antuna, šokačka grana hrvatskoga stabla u Vojvodini urešena je novim biserom, posljednjim koji je nedostajao da bi se zatvorila jedna vrijedna niska. U nevelikom podunavskom selu Plavna, u selu u kojemu je prije ratnih devedesetih obitavalo skoro 80 posto Hrvata, odnosno blizu 900, a danas ih je svega oko 300, osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo »Matoš«. Do 17. siječnja Plavna je bila jedino selo u šokačkom Podunavlju koje nije imalo instituciju kulture s hrvatskim predznakom. Kod preostalih Hrvata-Šokaca u ovom mirnom selu ratne rane su jako teško zacjeljivale.
UZLET: Sve proživljeno i pretrpljeno ostavilo je u psihi ovih ljudi neizbrisiv trag, ostavilo je strepnje i strahove, koji jako teško iščezavaju. Čitalo se i gledalo kako se Hrvati u ovoj državi i službeno priznaju za nacionalnu manjinu, kako osnivaju svoje Nacionalno vijeće, kako nacionalna svijest doživljava uzlet, kako se osnivaju institucije s hrvatskim nacionalnim predznakom. U ljudima je postojao, osjetio se, onaj prikriveni treptaj, u crkvi se pjevalo sve glasnije, na ulicama je lebdio duh dr. Josipa Andrića i njegove operete »Na vrbi svirala«, koju su nekada Plavanci tako uspješno izvodili. Ozračje u stilu »a što ne bismo i mi« bilo je prisutno nekoliko godina, nedostajao je samo jedan jako, jako mali korak. Upravo taj korak bio je suđen čovjeku koji je na svojoj koži osjetio sva zla ratnih godina, čovjeku kojega su lomili i svijali mnogi vjetrovi, ali čovjeku koji je i poslije svih bura ostao neslomljen i uspravan, čovjeku čvrste nacionalne svijesti i uvjerenja – Zvonimiru Pelajiću. Sa skupinom istomišljenika dočekao je sazrijevanje svijesti Plavanaca, a osobnim je primjerom to sazrijevanje i ubrzavao, te postavio zdrave i čvrste temelje Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva »Matoš«. 
OSNIVAČKA SKUPŠTINA: Osnivačka skupština održana je u dvorani Vatrogasnog doma u Plavni. Pokraj četrdesetak onih koji su već od početka članovi udruge, skupštini je prisustvovalo i stotinjak simpatizera, a nadamo se i budućih članova. Među uzvanicima bili su – zamjenica pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine i članica IO HNV-a Antonija Čota, dopredsjednik HNV-a za Sombor vlč. Josip Pekanović, konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Iva Aranjoš, predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u Hrvatskoj Zdenko Bundić, predsjednik HKUPD »Mostonga« iz Bača Stjepan Čoban, predsjednik HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani Pavle Pejčić, tajnik KPZH »Šokadija« Ivan Andrašić, v.d. ravnateljice OŠ »Ivo Lola Ribar« iz Plavne Marina Vranješ, katehistica Karolina Orčić, a uz riječi potpore u pisanoj formi su se ispričali predsjednik HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega Stipan Katačić i predsjednica KUDH »Bodrog« Marija Turkalj. U ime inicijalnog odbora goste je pozdravio Siniša Bartulov, a vođenje sjednice preuzeo je predsjednik radnog predsjedništva Krunoslav Pakledinac. Jednoglasno je usvojen Statut, a potom su birana i tijela udruge. U Predsjedništvo su izabrani: predsjednik Siniša Bartulov, dopredsjednik Krunoslav Pakledinac, tajnik Tonka Šimić, rizničarka Marijana Đanić i član Zvonimir Pelajić, a u Nadzorni odbor – Marija Kovačev, Josip Klinovski i Mirko Đanić. Takvim izborom dužnosnika članovi »Matoša« su se opredijelili za spoj mladosti i iskustva. Predsjednik Siniša Bartulov i tajnica Tonka Šimić su mladi, tek dvadesetogodišnjaci, ali sposobni, puni energije i volje za rad. Na suprotnom kraju vage je stari kulturnjak, pun iskustva – Zvonimir Pelajić, koji bi trebao biti najveća potpora u radu i najbolji savjetodavac ovoj mladosti. Kad im dodamo još ljude koji slove za staložene i marljive djelatnike u svojim strukama, Krunoslava Pakledinca i Marijanu Đanić, možemo odista reći kako su Plavanci napravili dobar izbor, što će, nadamo se i vrijeme pokazati. Svi uzvanici su biranim riječima pozdravili osnutak ove udruge i poželjele puno uspjeha u radu. 
U SVAKOM SELU INSTI-TUCIJA: »Naš put je trnovit, ima puno lijevih i desnih skretanja, a i crnih točaka. Moramo biti uporni, sve to svladati i dignute glave ići dalje. Mi smo tu da novoj udruzi pomognemo, kako neke naše pogreške ne bi  ponavljali, a raduje me što sad, eto, naše šokačko Podunavlje više nema sela bez institucije kulture s hrvatskim predznakom. Jedino mi je žao, uz sve uvažavanje vlč. Josipa Pekanovića, što nema niti predsjednika, niti predsjednice IO-a naše krovne institucije, a nema niti dopredsjednika za Podunavlje, kako bi vidjeli da u ovoj regiji ima i srca i pameti i mladosti, a iznad svega osjećaja nacionalne pripadnosti«, kaže za naš list predsjednik HKUPD »Dukat« Pavle Pejčić. »Pripovijest o osnivanju jednog šokačkog, hrvatskog dru-štva u Plavni traje već godinama, a sada je, jednostavno, situacija sazrela. Moramo svima pokazati kako nas još ima, a moramo sačuvati i jako, jako bogatu kulturolo-šku baštinu ovoga sela. Ne smijemo dopustiti da dragulji poput dr. Josipa Andrića i Antuna Gustava Matoša budu zaboravljeni«, kaže za Hrvatsku riječ Zvonimir Pelajić. »Izuzetno me se dojmilo oduševljenje Plavanaca onim što su danas uradili. Vidim kako tu ima i dovoljno volje i dovoljno pameti da se započne jedna ovako lijepa pripovijest. Ostvarenjem zacrtanoga, članovi udruge će donijeti najviše koristi sebi, svojoj djeci, a najviše budućnosti svojega mjesta«, kaže za naš tjednik vlč. Pekanović.    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika